På VM-sporet!

10. juli 2018

Jon Aukrust Osmoen er ikke typen som velger de lettvinte løsningene. Han setter seg langsiktige mål og følger planen sin – og ikke minst kartet – steg for steg. Slikt blir det VM-plass av.

Kanskje har han det med seg fra oppveksten på et nøysomt økologisk gårdsbruk fra Os. Kanskje har han det med seg fra alle timene han har tilbrakt med å springe i bløte myrer i Os-fjella, med motvind fra alle kanter. Kanskje er det bare slik han er, Jon Aukrust Osmoen. Sikkert er det i hvert fall at orienteringsløperen motiveres av å se målet langt der framme, og på veien fram mot målet peile ut riktig kurs og ta de gode valgene.

25-åringen har gradvis tatt stegene mot norgestoppen og verdenstoppen i orientering. Han har vært gjennom både opp- og nedturer, og han har vært både inne på og ute av landslaget.

Foto: Jon Aukrust Osmoen

VM-klar

Og i går kom altså beskjeden om at billetten til VM i Latvia i august er sikra. Her er ambisjonene å være med å kjempe om topp ti.

Et enda viktigere mål er en VM-plass neste høst, for da arrangeres VM i Norge. Skal han klare det, må det satses fullt og helt.

Uavhengig om man har et landslag i ryggen eller ikke er det meste opp til en sjøl, i orientering som i andre idretter. I vår flytta Jon derfor til Oslo, etter å ha fullført masterstudiene i tekniske geofag ved NTNU i Trondheim, og nå er han orienteringsløper på heltid.

– Hovedårsaken til at jeg har flyttet til Oslo og byttet klubb til Nydalens Skiklub, er drømmen om VM på hjemmebane i Østfold neste år. Med tre plasser på hver distanse er nåløyet trangt, og det kreves et godt stykke arbeid for å danke ut meritterte løpere med VM-medaljer. Jeg motiveres sterkt av å spise meg innpå verdenseliten og hadde ikke satt meg det målet om jeg ikke trodde det var mulig.

Idrett for idrettens skyld

Orienteringssporten er ikke akkurat kjent for sin ekstravaganse, og Jon Aukrust Osmoen føyer seg inn i rekken av orienteringsløpere som drives av helt andre ting enn kjendisstatus og penger.

– Som o-løper er ikke motivasjonen å tjene penger, snarere det å oppnå sine mål i en idrett man rett og slett synes er utrolig artig å drive på med.

Skal man bli god i en kompleks idrett som orientering, kreves det mye. Spesielt viktig er det å tilegne seg erfaring fra ulike terrengtyper. Når Jon nå ønsker å prestere i VM i Latvia, kreves det mange dager med trening i relevant terreng.

– Spisskompetansen man trenger fra år til år endres med landet mesterskapene arrangeres i. Dette gjør at man hele tiden må være på tå hev i forberedelsene. Dette er helt unikt for o-sporten.

Røttene betyr mye

Sjøl om Jon nå er blitt Oslo-gutt, er han fortsatt en Os-gutt. Og røttene hans, både til hjemgården, orienteringssporten og Os-naturen, betyr mye for ham.

– Oppveksten på Os med nærhet til det terrenget som i store deler av Norge omtales som landets beste, har hatt mye å si for min utvikling. Selv om miljøet er lite, kan man nå ut i full blomst, bare man er tålmodig.

Foto: Jon Aukrust Osmoen

Stolt støttespiller

Vi i OS ID setter stor pris på å kunne være med på å bidra til at Jon Aukrust Osmoen kan satse for fullt på idretten han er så glad i. Vi har stor tro på det å sette seg ambisiøse mål, ha blikket retta framover og vite hvor man vil, samtidig som man peiler seg inn mot post etter post, med kunnskap, erfaring og mot nok til å ta både trygge og modige veivalg underveis.

Lykke til i VM i august, Jon!

Foto: Jon Aukrust Osmoen
Foto: Nydalens Skiklub