En 70 år lang reise på én dag

2. mars 2018

I dag, 2. mars 2018, ble en slags merkedag for oss i OS ID. For mens en snart 70 år gammel konstruksjon fortsatt ble benyttet, kjørte vi samtidig i gang vår aller nyeste støpemaskin.

Noen dager på jobben er annerledes enn andre. I dag ble en slik dag her hos OS ID. For mens ei sjølkonstruert stålvinde fra 1950-tallet ble brukt til produksjon av deler til Lammemor 9 l, startet vi samtidig opp det aller siste tilskuddet til maskinparken vår, nemlig ei tipp topp moderne støpemaskin, der det støpes spisser til øremerkene våre.

Så på denne dagen kan vi virkelig si at historie utspiller seg her på Os, på en svært så håndfast og tydelig måte. Bare se!

Manuell produksjon med stø hånd

Foto: Helge Nygjelten og stålvinde
Den gamle vinda fra 50-tallet bruker Helge Nygjelten her til stålband som skal benyttes som veggfeste for Lammemor 9 l.
Foto: Helge Nygjelten og Magne Ryen
Mens Helge Nygjelten (f.v.) holder orden på stålbandet, kapper Magne Ryen bandet i rett lengde. Helge og Magne er OS IDs to nestorer innen mekanisk produksjon, og det er ikke få tusen OS-bjøller disse to har produsert i årenes løp.
Foto: Stålvinde
Som så mange andre maskiner og verktøy gjennom OS ID-historien, er også denne vinda konstruert av bedriftens medarbeidere. Vi vet ikke hvem som står bak den, men vi vet at den antakelig ble laget på 50-tallet. Og den gjør fortsatt jobben den dag i dag. Det skal sies at den ikke brukes så ofte, men når den først tas fram, lager vi lammemor-deler for mange år framover.

Det nyeste skuddet på maskinstammen

Foto: Jostein Sundfær, Rolf Olav Aamo og støpemaskin 6
Jostein Sundfær (f.v.), faglig leder produkt og teknologi, og teknisk sjef Rolf Olav Aamo konstaterer at støpemaskin 6 er godt i gang!
Foto: Merkespiss
Slik ser merkespissen ut – uten øremerket.
Foto: Mads Renden og støpemaskin 6
Fagoperatør Mads Randen styrer støpemaskin 6 via displayet.